Bahan-Bahan:
1. Betik muda
2. Cili api
3. Tomato
4. Bawang putih
5. Kacang panjang
6. Udang kering
7. Kacang goreng
8. Sos ikan - aku terlupa letak gmbr sos ikan dlm ni.
9. Limau nipis
10. Palm sugar - gula kabung kot BM
Cara-cara:
1. Masukkan cili api, kacang panjang, dan bawang putih ke dalam lesung besar kemudian tumbuk (jangan kuat sangat nanti terlalu hancur)
2. Campurkan kacang goreng dan udang kering. Masukkan tomato, limau dan gula. Tumbuk.
3. Masukkan betik dan sos ikan. Tumbuk sedikit. Dan gaul hingga rata.
4. Sedia dihidangkan.
*Note: FYI, palm sugar dan lesung aku import khas dari Thailand. Gula kabung yg dijual di Malaysia berbeza dengan Thailand. Warnanya lebih jernih dan kurang berbau.
Bahan-bahan resipi somtum Besh Shimatado :) |
Inilah hasilnya. Mudah, cepat dan sihat. Jom try. |
No comments:
Post a Comment